niedziela, 2 czerwca 2019

Tort truskawkowy

Składniki:

Biszkopt:
-4 jajka
-szklanka cukru
-pół szklanki mąki pszennej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody

Masa do środka:
-budyń waniliowy
-0,5l mleka
-125 g margaryny
-300 g truskawek

 Masa na wierzch:
-350 ml śmietanki 30% śmietanfix
-2 łyżki cukru
-truskawki do ozdoby

Sposób przygotowania:
Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Budyń przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, po czym miksujemy z margaryną. Wkrajamy do niego truskawki, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę śmietankową. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części. Dwie z nich przekładamy masą budyniową z truskawkami. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę śmietankową. Na górze układamy truskawki. Tort z truskawkami wkładamy do lodówki do schłodzenia. 

Źródło obrazka- pixabay