niedziela, 19 maja 2019

Ciasto 3 bit

Składniki: 
  • 3-4 paczki herbatników po 130 g
  • 1 puszka masy krówkowej - około 500 g (polecam gotową masę z Gostynia)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 śmietan fix (opcjonalnie)
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie do budyniu)
  • 750 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji

Wykonanie
Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłodź. Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksuj go z miękkim masłem. Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami. Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników. Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (możesz dodać śmietan fix). Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą. Schłodzić ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Źródło obrazka- pixabay