- 3-4 paczki herbatników po 130 g
- 1 puszka masy krówkowej - około 500 g (polecam gotową masę z Gostynia)
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 śmietan fix (opcjonalnie)
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie do budyniu)
- 750 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) do dekoracji
Wykonanie
Przygotowania zacznij od zrobienia budyniu - użyj do niego jedynie 750 ml mleka (a nie litr), jeśli chcesz to go lekko posłodź. Gotuj go na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zupełnie zimny zmiksuj go z miękkim masłem. Dno przygotowanej blaszki wyłóż herbatnikami. Masę krówkową lekko podgrzej w kąpieli wodnej i rozsmaruj na herbatnikach. Przykryj drugą warstwą herbatników. Teraz wyłóż krem budyniowy i ponownie połóż warstwę herbatników. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (możesz dodać śmietan fix). Wyłóż ją na ciasto, a wierzch udekoruj startą czekoladą. Schłodzić ciasto w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Źródło obrazka- pixabay
Źródło obrazka- pixabay