Ciasto:
-kostka do pieczenia Kasia 200g
-cukier 150g
-mąka 170g
-kakao 60g
-mleko 4 łyżki
-jajko 6 szt.
-proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Krem:
-kostka do pieczenia Kasia 50g
-gorzka czekolada 300g
-śmietana 30% 500ml
-żelatyna 1 łyżka
-konfitura wiśniowa 200g
Sposób przygotowania;
Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dno
dwóch jednakowych tortownic o średnicy 22 cm wyłóż papierem do
pieczenia, boki posmaruj Kasią. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do
tortownic. Piecz około 20 minut w 180 st. Żelatynę
namocz w mleku i odstaw by napęczniała. Śmietankę podgrzej w rondlu
razem z Kasią. Do gorącej wsyp czekoladę i wymieszaj mikserem. Na koniec
dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lodówki by masa zgęstniała. Na paterze połóż jeden krążek ciasta. Posmaruj konfiturą wiśniową i przykryj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę kremu. Pozostały krem przełóż do szprycy i udekoruj nim tort.
Źródło obrazka- pixabay
Źródło obrazka- pixabay