niedziela, 19 maja 2019

Rafaello

Składniki:


  • ok. 450 g herbatników (3 warstwy)
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Wierzch:

  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Krem budyniowy: Połowę mleka wlewam do rondelka i doprowadzam do zagotowania. Resztę mleka mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam sporządzoną mieszaninę i cały czas mieszając gotuję na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
Miękkie masło ucieram za pomocą miksera na puch. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i dalej miksuję. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i 50 g startej czekolady. Masę dzielę na 3 równe części. W formie układam warstwę herbatników. Wykładam 1/3 części kremu, przykrywam kolejną warstwą ciastek. Po czym smaruję kolejną 1/3 części kremu, wykładam herbatniki i ostatnią część kremu. Wierzch posypuję resztą (50 g) startej czekolady i połową szklanki wiórków kokosowych. Wstawiam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.


Źródło obrazka- pixabay