Ciasto drożdżowe:
-500 g mąki pszennej50g świeżych drożdży
-50 g cukru
-200 ml mleka
-4 żółtka
-50 g masła

Masa makowa
-850 g gotowej masy makowej-4 białka
-50 g orzechów i suszonej żurawiny
-2 łyżki bułki tartej
-4 łyżki skórki pomarańczowej
Lukier
-sok z 1/2 cytryny
-ok. 1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i
posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z
drożdżami i zagarniając do środka kilkałyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy
zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać
składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia.
Masę makową wymieszać z posiekanymi orzechami, posiekaną żurawiną i
bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli,
delikatnie wymieszać z masą makową.
Formowanie i pieczenie. Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części.
Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na
natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć struclę w papier
zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta.
Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej
blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.
Źródło obrazka- pixabay
Źródło obrazka- pixabay