sobota, 4 maja 2019

Mannowiec

Składniki:
  • 2 litry mleka
  • 1,5 szklanki kaszy manny (do kaszy)
  • cukier waniliowy (do kaszy)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 6 paczek herbatników
  • 2 śnieżki ( 1 szklanka mleka 250 ml)
  • 2 galaretki (pół litra wody)
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuścić masło, cukier i ugotować kaszę mannę. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Rozłożyć na blachę warstwę herbatników. Wyłożyć masę bez kakao. Następnie warstwę herbatników i masę ciemną. Ubić śnieżki mniejszą ilością mleka, dodać rozpuszczone galaretki. Wyłożyć na ciemną warstwę. Posypać startą czekoladą.

Źródło obrazka- pixabay