niedziela, 19 maja 2019

Sernik Ananasek

Składniki:

Ciasto kruche
-3 szklanki (450 g) mąki pszennej
-75 g cukru pudru
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-225 g masła (zimnego)
-4 jajka

 Masa serowa
-4 kostki zmielonego twarogu półtłustego, każda po 250 g
-200 g masła (miękkiego)
-2/3 szklanki cukru pudru
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
-2 jajka
-100 g wiórków kokosowych

Co jeszcze dodamy do sernika:
-1/2 szklanki cukru pudru (do bezy)
-1 duża puszka ananasów w syropie
-cukier puder do posypania 
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać palcami lub siekać na stolnicy, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać żółtka (białka zachować do bezy) i połączyć ciasto w jednolitą kulę. Schować do lodówki. Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszystą masę, następnie po łyżce dodawać ser miksując na jednolitą masę, dodać proszki budyniowe, jajka oraz zmiksowane w melakserze lub młynku do kawy wiórki kokosowe. Zmiksować na jednolitą masę, pod koniec dodając likier lub syrop kokosowy. W czystej misce ubić na sztywną pianę pozostałe ze spodu białka, następnie stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając, na koniec ubijać jeszcze przez ok. 5 minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować prostokątną formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część pokroić na plasterki i wylepić nimi spód formy, podoklejać palcami brakujące miejsca. Drugą część ciasta połączyć z wiórkami kokosowymi i zetrzeć na tarce. Na spód ciasta wyłożyć masę serową. Na wierzch wyłożyć drobno pokrojone odsączone ananasy, wszystko przykryć ubitymi białkami. Na wierzch wyłożyć starte ciasto z wiórkami kokosowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 40 min. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia można położyć na serniku folię aluminiową aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ostudzić, następnie schłodzić, posypać cukrem pudrem.

Źródło obrazka- pixabay