niedziela, 19 maja 2019

Tort bezowo-ajerkoniakowy

Składniki:

Ciasto:
-białko 6 szt.
-cukier 375g
-ocet 1 łyżeczka
-mąka ziemniaczana 1 łyżka
-mielona kawa 4 łyżki
-sól 1 szczypta

Krem:
-kostka do pieczenia Kasia 2 opak.
-cukier puder 1 szklanka
-ajerkoniak 350ml
-owoce

Sposób przygotowania:
Zimne białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając dodaj po trochu cukier. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet, delikatnie wymieszaj łyżką. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj koła o średnicy 22 cm. Arkusze papieru połóż na dwóch płaskich blachach. Piekarnik ustaw na termoobieg i nagrzej do 180st.C. Na każdą blaszkę przełóż po połowie masy bezowej i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz bezy minimum 60 minut. Przygotuj krem. Kasię ubij dokładnie, aby stała się delikatna i lekka. Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier puder i ajerkoniak. Na paterze ułóż krążek bezy. Na bezę wyłóż krem i posyp kawą. 1 łyżkę kawy zostaw do posypania wierzchu tortu. Przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Całość posyp resztą kawy i udekoruj owocami.

Źródło obrazka- pixabay