Ciasto:
-białko 6 szt.

-ocet 1 łyżeczka
-mąka ziemniaczana 1 łyżka
-mielona kawa 4 łyżki
-sól 1 szczypta
Krem:
-kostka do pieczenia Kasia 2 opak.
-cukier puder 1 szklanka
-ajerkoniak 350ml
-owoce
Sposób przygotowania:
Zimne białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle ubijając dodaj po trochu cukier. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet, delikatnie wymieszaj
łyżką. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj koła o średnicy
22 cm. Arkusze papieru połóż na dwóch płaskich blachach. Piekarnik ustaw
na termoobieg i nagrzej do 180st.C. Na każdą blaszkę przełóż po połowie masy bezowej i wstaw do piekarnika.
Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz bezy minimum 60
minut. Przygotuj krem. Kasię ubij dokładnie, aby stała się delikatna i lekka.
Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier puder i ajerkoniak. Na paterze ułóż krążek bezy. Na bezę wyłóż krem i posyp kawą. 1 łyżkę kawy zostaw do posypania wierzchu tortu. Przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Całość posyp resztą kawy i udekoruj owocami.
Źródło obrazka- pixabay
Źródło obrazka- pixabay