
-300 g mąki pszennej
-200 g masła (zimnego) lub masła roślinnego, margaryny
-50 g smalcu (lub masła)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-70 g cukru
-1 op. cukru wanilinowego
-1 jajko
-1,5 kg jabłek
-1/2 łyżeczki cynamonu
-cukier puder
Sposób przygotowania:
Niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać pokrojone w
kosteczkę masło oraz smalec, proszek do pieczenia, cukier i cukier
wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem
miksera na drobną kruszonkę. Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda
nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i
podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut aż jabłka zmiękną i
się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Można doprawić
cukrem jeśli jabłka są bardzo kwaśne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować połowę
ciasta podsypując mąką (lub pokroić nożem na plasterki) i wylepić spód
formy. Dodać jabłka a na nich położyć drugą część rozwałkowanego ciasta
(lub startego na tarce lub pokrojonego na plasterki). Wstawić do
piekarnika i piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Źródło obrazka- pixabay
Źródło obrazka- pixabay